1 Ocak 2018 Pazartesi

2017'de okuyup çok beğendiklerim.



Öncelikle geçmiş yılların kitap değerlendirmelerini meraklısına yazayım


Geçen yıllarda verimli bir seneydi, rekorumu kırdım, rekorumu ileri götürdüm vs yazmışım. Sebebini bilmesem de (muhtemelen tembellik) 2017 kendi adıma az okuyabildiğim bir yıl oldu.  Kötü giden bir futbol sezonunda gol kralı çıkarmak gibisinden bir tesellim var: E-Kitap sayımda 27 ile kendi rekorumu kırmışım. 

Ahmet Ümit okumaya devam ettim. Elveda Güzel Vatanım İttihat terakki,Osmanlıcılık, Cumhuriyet, Aşk üzerine çok başarılı bir kitaptı. Beyoğlu Rapsodisi, Patasana, Bir Sis Böler Geceyi, Sis ve Gece, Kavim, Ninatta'nın Bileziği sırasıyla beğendiğim kitaplarıydı. Ama en iyiler arasına giremeyecek kitaplar.

Trafik kazasında öldürdüğü iki insandan sonra Emrah Serbes den söz edip etmemeyi düşündüm. Ancak neticede burada kitaplardan bahsediyorum. Erken Kaybedenler bence en güzel kitabı.

Futbol Kitapları içinde sırasıyla Ben Zlatan-David Lagercrantz, Korsanlar,punklar ve siyaset- Nick Davidson, How to watch Soccer-Ruud Guillit, Harika Portakal- David Winner, My Decade in Premier League-Wayne Rooney, İnadım İnat Yılmaz Vural- Orhan Bahtiyar, Liverpool FC-Jonathan Wilson, King Santillana bir futbol blogundan yazılar-Alper Katmer,Hikayemiz Futbol-Yetkin Etkin,  Pep Guardiola Felsefesi, Quatable Klopp, Dünyada Türkler Türkiye'de Fenerliler Yalnızdır- herif58 beğendiklerim arasına girdi. Son üç tanesini okumasam bir şey kaybetmezdim... Çok beğendiğim bir kitap olan Tor devam ettiği için bu yılın listesine giremedi. Angels with dirty faces de sırasını bekliyor.

Konusu futbol olmayan ama içinden futbol geçen iki güzel roman da var.

Değerli dostum Uzay Gökerman içinden Fenerbahçe geçen, kurgusu çok güzel bir roman yazdı: Gamzeda. Günümüz iş/evlilik/aile ilişkileri, kuşak farkı, iş hayatının acımasızlığı üzerine yazdığı kitap 12 Mayıs 2012'deki Fenerbahçe-Galatasaray maçıyla bitiyor, başlangıcı da 20 Eylül 2011, sadece kadın ve çocuklara açılan ilk maç Fenerbahçe-Manisaspor ! 

Yüz yüze tanışmadığım ama 10-15 yıldır yazıştığım arkadaşım Hürol Yücel de Saramago'nun körlük kitabı benzeri bir roman yazdı. Beni Tanıyan Yok Mu ? Bir sabah uyandığınızda aynı coğrafyada yaşadığınızı ama tarihin yıllar öncesinden farklı aktığını düşünün. Tanıdığınız hiçbir siyasetçi,bilim adamı, sanatçı sporcu, dostunuz ve aileniz yaşamış. Dolayısıyla sizi tanıyan kimse de yok. Ama yaşamış olduğunuz dünyadan bu dünyaya getirdiğiniz aklınızda bilgiler aklınızda . Fenerbahçe de kurulmuş ama amatör kümede oynuyor... Kitap 2006'daki Denizlispor-Fenerbahçe maçının olduğu tarihte başlıyor dersem futbolseverler daha da ilglenenebilir...

Jo Nesbo ile bu yıl tanıştım. Şeytan Yıldızı ve Nemesis kitaplarını çok beğendim.Diğer kitaplarını da okurum.

Celil Öker de bu yıl tanıştığım yazarlardan. Mekanlar İstanbul'dan ve tanıdık, dili güzeldi. Beğendim. Yenik ve yalnız, Kramponlu Ceset, Çıplak Ceset'ı okudum.

Murakami'nın Karanlıktan Sonra 'sı sadece bir gecede geçiyor. En güzel kitapları arasına girmez ama rahat okunur ve benim gibi sevenlerinin beğeneceği bir roman.

Atilla Atalay, kitaplarının sonunda yazığı kısa öyküler ile en beğendiğim yazarlar arasındadır. Hani o Sıdıka'yı, Sıkılhan'ı yazan gırgır adam en dokunaklı öyküleri yazar. Yavaş Tren'i okuyun...

Hakan Günday'ın yıllar önce Zargana'sını okumuştum. Az çok fazla şiddet ve cinsellik barındırsa da çok iyi kitap. Onu da okumaya devam ederim.

Gelelim tam puan verdiğim, en güzeller için geri sayıma. Sıralama zor oldu. Sıralamayı, bıraktıkları etkiyle yaptığımı ve burun farkıyla olduğunu belirteyim. Birinci içinse tereddüt etmedim !

7. KADIN VE KOCASI-ZERUYA ŞALEV

İlk defa okuduğum İsrailli bir yazar. 

Bir sabah uyandığında kadının kocasının bacakları tutmuyordur ama hastanede hiçbir sorunu çıkmaz. Doktorlar psikolojik derler...Zor günler geçiren bir evlilik etrafında bir roman. Mutluluk ve suçluluk kol kola...

6. ÇAKAL- FREDERICK FORSYTH


Daha önce nasıl okumadığım dediğim bir başka yazar. Muhteşem kurgu konusunda Glenn Meade ve Grange üstüne tanımam derken Forsyth'ı okumamıştım ! İşin ilginci bu kadar başarılı bir yazarın kitaplarının yeni baskısı yok. E Yayınlarının bu nostaljik baskılarını bulmanız şart. İki tanesini babamın kütüphanesinde buldum. 

Yukarıdaki fotoğraftaki kitaplar 60-70-80'lerde geçiyor.

İt Dalaşı bir Güney Afrika ülkesinde darbe yapmak isteyen paralı askerlerin öyküsünü. Onu okuyunca Çakal'ı bir sahaftan buldum. O da de Gaulle' e yapılan bir suikastın müthiş hikayesi. Gizli Örgüt Odessa da 2.Dünya savaşı sonrası  örgütlenmiş Nazilerin peşine düşen bir gazetecinin hikayesi. Internet, Cep telefonu, GPS, Uydu bağlantısı, Bilgisayarlar olmadan casusuluk, gizli iş çevirme, hafiyelik zor işmiş.

Forsyth'ın tüm kitaplarının listesini çıkardım. Nadir kitap'ı gezip satanları buldum. Hepsini okurum !

5.HUZURSUZ HAYALETLER

Yukarıda bahsettim. Glenn Meade'ın müthiş kurgusuyla her yazdığını uykusuz kalma pahasına 2-3 günde tamamlarım. 

Bu hikaye Irak'ın işgalinde askerlik yapan bir adam ve aslında tüm aileyle ilgili. Bir Kar Kurdu veya Sakarra'nın Kumları değilse de müthiş kitap.

4. KURT KANUNU- KEMAL TAHİR


Elveda Vatanım'dan sonra ne okusam diye araştırınca karşıma çıktı. Okurken yine aynı şeyi söyledim, bunca zaman nasıl okumamışım ! İttihat Terakki'nin Mustafa Kemal'e düzenlediği suikastın ayrıntıları nefis kaleme alınmış. 

Kendime soru: Ortaokul Lise yıllarımda Türk edebiyatını bana sevdirmediler mi ben mi tembeldim ?

3.BENİM ADIM KIRMIZI

Benim Adım Kırmızı'ya 2 kere başlayıp yarım bırakmıştım. Demek hazır değilmişim. Bodrum'da bir yaz akşamı başladı, hızla gitti ve bitti. Onlarca not aldım.

En iyi kitabı diyebilmek için üzerine düşünmem gerek, belki diğerlerini tekrar gözden geçirmeliyim... Masal gibi ama hayatın içinden. En iyi kitaplarından biri olduğu kesin.

Kitabı bitirince Nakkaşlık üzerine de internette epey yazı okuyup ve görsel inceledim.

Teşbihte hata olmaz Orhan Pamuk  Fenerbahçe gibidir.. Ya seversin ya nefret edersin, arası olmaz. Nefret edenlerin çoğu da hiç okumamıştır.

Orhan Pamuk'un siyasi görüşlerine zerre katılmam ama 1987'den beri romanlarının müptelasıyım

2.YENİŞEHİR'DE BİR ÖĞLE VAKTİ


Annemlerin gençliklerini yaşadığı ve onlardan dinlediğim yıllarda Ankara. 

Bugüne kadar okuduğum en detaylı ve başarılı insan tahlilleri var. Kesişen yollar , dönemin zengin fakir evleri, bakış açıları çok büyük bir ustalıkla anlatılmış. Bir yaz akşamı başladım ve bitti. 

1.ÇEMBER -DAVE EGGERS 

Bilgi ile mahremiyet arasındaki denge nerede olmalı ? Tüm sokaklar,evler, iş yerleri,okullar, devlet daireleri kameralar ile dolu olsa, her birimizde chip olsa ve herkes herkesi izlese ? Orwell'in 1984 kitabını da çağrıştıran müthiş bir roman !

Ürkütücü bir roman çünkü gerçeğe uzak değil.

Dave Eggers'ın her kitabı için "müthiş" demiş olabilirim ama hepsinde haklıyım :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder