9 Aralık 2016 Cuma

"Kazanırsan iyisin kaybedersen kötüsün"

Maç sonrası konuşmalar önemlidir.

2000-01... Fenerbahçe Gaziantep'i 0-3'den 4-3 yenmiş ve Trabzon'a gitmiş. Trabzon'da 1-0 şoke eden bir yenilgi alıyor. Bir sonraki maç Kadıköy'de Galatasaray ile. Mustafa Denizli mağlubiyet sonrası kendinden emin bir şekilde "Bu mağlubiyet şampiyonluk şansımızı azaltmadı, tam tersine arttırdı" diyor...

2012-13... Fenerbahçe Lazio'yu eleyip Avrupa Ligi yarı finaline çıkmış. Aykut Kocaman tüm Fenerbahçelilerin duygularına hitap ediyor: "Geçen sezon bizi Şampiyonlar ligine göndermeyenlere yarı finalinden selam olsun demek lazım

Feyenoord maçı sonrası Advocaat'a "istifa etmeyi düşünüyor musunuz ?" sorusu gelebilirdi onun yerine Avrupa ligi finali soruldu.
...
...
Sezon başında Robin Van Persie hocaya gidip "oynamak istiyorum" dediğinde Advocaat "evet ben de seni oynatmak istiyorum ve sana çok güveniyorum" şeklinde cümleler kurdu. Daha sonra elindeki raporları Hollandalı futbolcuya göstermesi ve "ancak bu veriler ile maç oynaman imkansız, güçlenmelisin" demesi mi daha kıymetliydi yoksa Robin Van Persie'nin o verileri düzeltmek için çok çalıştığını takım arkadaşlarının görmesi mi ? 

Sezon başı hazırlıklarını yapan takımın karıncadan çok ağustos böceğine benzediğini söyleyenler haklıdır. Yine de sezonun formda takımı Monaco'yi Fenerbahçe'nin elinden alan hakem kararları oldu. Futbolda yüzdesini bilmediğimiz bir şans faktörü var ve siz ne yaparsanız yapın sizinle beraberdir.

O "şans faktörünü" en aza indirmenin tek yolu "çalışmak" 

Çalışmak deyince, sahanın etrafında 20 tur koşmak yerine 40 tur koşarsanız sadece daha çok koşmuş olursunuz çalışmış olmazsınız. Size birisinin neyin eksik olduğunu anlatması ve ona yönelik idman yaptırması gerekir.

Andrea Pirlo'nun biyografisine uğrayalım. Zaten iyi frikik atan Pirlo'nun daha iyisini yapıp Lyon'lu Juninho gibi frikik atmak hayali var. Onun tüm kasetlerini alıp defalarca izliyor ve sonunda topa (nasıl oluyorsa) bir kaç parmağıyla vurduğunu anlıyor. İdman sahasında o vuruşu deniyor, deniyor, deniyor ve yapıyor... Muhtemelen o vuruş tekniğini anlamasa sahada 500 yerine 1000 frikik dahi atsa Juninho vuruşunu yapamayacaktı.

Fenerbahçe'de oyuncuların artan verimliliği ve başarısı "hoca etkisini" net gösteriyor. 

Caner yetenek olarak Hasan Ali'den 1-2 gömlek üstündür ama Hasan Ali daha iyi bir sol bek. Geçen yıldan daha sağlam, arkasına adam kaçırmayan bir oyuncuya dönüşüyor. Sosyal medyada araba yerine özel antrenman videosu paylaşıyor.

Alper dün geceki futboluyla futbolculuğunu büyütmeye karar verdiğini gösteriyor. Yetenek belli bir yaştan sonra gelişmez diyenlere Cruyff geri pas kuralı çıktıktan sonra ayaklarını kullanmayı öğrenen kalecileri örnek verir. Yani gelişir...Ayağında topu daha az tutan, pas kararını daha çabuk veren Alper futbolu bıraktığında, salonundaki şampiyonluk fotolarını nasıl dizeceği konusunda epey zorlanır.

Sow'un sürekli tersinin düzüne gelmesi bir tesadüf müdür yoksa maçın içindeki yüksek konsantrasyon ve verilen kilolar ile istediğini daha rahat yapabilen bir adale gücü müdür ?  



Josef de Souza'nın müthiş gayretinin yanında maçın ilk yarısında defanstaki bir dokunuşu var. Brezilya milli takımına kadar uzanabilecek bir yol olduğuna inanıyorsa gidebilir. O yolda yürürse benim gibi ona "danışman" diyenlere daha çok pişmanlık yazısı yazdırır.

Zorya'daki son dakika golüyle cankurtaran sandalını denize atan Kjaer'in Skrtel ile Uche-Högh ritmini yakalaması mutlaka oyuncu kalitesiyle de ilgilidir ama Küçük Generel, Mario Been ve Cor Pot'un katkıları da büyüktür.

Fenerbahçe hak ederek, Manchester United'ın önünde Avrupa Liginin en zor grubunu lider bitirdi.

Bir daha yazalım. Fenerbahçe hak ederek, Manchester United'ın önünde Avrupa Liginin en zor grubunu lider bitirdi.

Hocaya Avrupa ligi finali soruldu dedik, haklı olarak önümüzde Antalya maçı var dedi. Türkiye'de futbolda krallık ve hainlik arasındaki iniş çıkış için 7 gün yeterlidir.

Advocaat "Kazanırsan iyisin kaybedersen kötüsün" diyerek şifreyi çözdüğünü belli etti. Bir de cümleleri arasına ile kez "gelecek sezon" lafını sıkıştırdı ve  bir çok Fenerbahçeli tam o anda "bizim büyük bayrak neredeydi" diye şöyle bir aklından geçirdi.

"Şu dünyadaki en mutlu kişi mutluluk verendir"

1 yorum:

  1. Yüreğine tespitine,analizine,yorumuna ve kalemine şahsım adına çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil