16 Ocak 2016 Cumartesi

Sapiens Üzerine

Kesinlikle başarılı bir çalışma.

Okurken çok yerin altını çizip, dur şunu bir araştırayım  (Solo vadisi insanları,Clennon King, Denarius, Rawlinson, Greenwich zamanının ortaya çıkışı gibi) diyorsunuz.

Türkiye'den çok örnek var ve nasıl bu kadar çok olabilir derken kitabın başında "yazar kitabın yayımlanacağı her ülkeye özel değişiklikler yapmıştır" yazısını atladığımı gördüm.

Kitap genel olarak, insanlık tarihinden başlıyor, gelecekte neler olabileceğini biraz Alvin Toffler biraz bilim kurgu şeklinde anlatıyor.

"Birey olarak bakıldığında eski avı toplayıcılar tarihteki en becerikli ve bilgili insanlardı" sözünün bir yerde doğruluğunu düşünürken, tarım toplumuna geçişten sonra yaşanan refah veya sıkıntıları kitapta okurken kendi kendinize dahi tartışmak eğlenceli.

Evrim teorisinde dik başlı koyunlar için söylenenler de doğru, hatta daha önce nasıl düşünmedim diyorsunuz. Peki buna evrim yerine doğal seleksiyon da denebilir mi ? 

"Evrim eşitlik değil farklılık üzerine kurulur", "Tıpkı eşitlik, haklar ve sınırlı sorumlu şirketler gibi özgürlük de insanların icat ettiği ve ancak hayal güçlerinde yaşattığı bir kavramdır" gibi görüşler de ciddi tartışma gerektirir. Doğru veya yanlış anlamında değil, tartışmak ve aklını kullanmak anlamında.

Yahudiliği tebliğci bir din sınıfına sokmaması da ilginç ve bence bir yere kadar doğru. Din konusundaki eleştirilerinde İslam'ı çok iyi incelememiş gibi bir izlenim edindim.  

Para ve kapitalizm,  sömürgecilik (yayılmacılık) konusunda yazılanlarda eksik yok fazla var ve gerçekçi tespitler. 

240-241. sayfadaki Hüsnü Mübarek örneği çok ilginç. Okumayanlar için yazmıyorum.

Cehaletin keşfi bölümündeki çoğu görüş ve "çoğu ülkede insanlar açlıktan değil obeziteden ölüyor' yorumları doğru. Genelde matematiksel olarak baktığını kabul etmemiz gerek. 

280-281. sayfalarda 1750'de Avrupa,Çin ve Müslüman dünyası karşılaştırması da çok güzel. 

Kimyasal mutluluk konusunu da daha önce bilmiyordum ama şimdi üzerinde düşünüp "aslında doğru" diyebilirim. 

DNA ve sigorta şirketleri konusu çok ilgimi çekti çünkü tesadüfen bu kitapla eş zamanlı bir roman (Belirleyici- Robin Cook) okuyordum.

Nietzsche'nin söylediği gibi "yaşamak için bir sebebiniz varsa her şeyle baş edebilirsiniz" sözünü de okuyup sevdiğim sözler bölümüne yazdım.

Okuyun,pişman olmazsınız  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder