20 Aralık 2015 Pazar

Sabuzinho : Siz kimi elinden tuttunuz ?

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbolcularından biri, çoğu futbol tutkununa göre uzak ara birincisi Pele'dir.

Bauru Brezilya'nın ufak taşra şehirlerinden birisi ve Pele'nin doğduğu, futbola başladığı yerdir. Yeteneği keşfedilir ve henüz 15 yaşında, Santos için oynamaya başlar. Pele Santos'a geldiğinden ilk defa denizi görmüştür, ilk defa şehri dışına çıkmıştır ve ailesini de özlemektedir.

A takım ile idmanlara çıkar, hazırlık maçlarında goller atar. Yeteneği anlaşılmayacak gibi değildir ve takım ile sözleşme yapar. Az da olsa bir para kazanmaya başlar. 


A takımda oynarken 21 yaş altı takımda da oynamış ve onların şampiyon olmasına yardımcı olmuştur. Çok mutludur...

Bir gün Santos'un 16 yaş altı takımı finale kalır ve yaşı tuttuğu için Pele'yi de oynatırlar. Maçın sonlarında Santos bir penaltı kazanır. Atışı tabii ki Pele kullanacaktır. Topun başına gelir, vurur. Top üst direğe çarpıp auta gider. Finali kaybederler. Kızgın taraftarlar bağırıp çağırırlar, 15 yaşındaki Pele yıkılır, hüngür hüngür ağlar.

O gece bir karar verir. Ayrılıp ailesine yanına dönecektir. Kulübün tesislerinde kalmaktadır ve kimseye görünmeden sabah erkenden kalkar, bavulunu hazırlar. 

Tam çıkarken kulübün hademesi diyebileceğimiz bir çalışanı "hey sen, gitmene kim izin verdi senin ? Tüm ufaklıklar binadan ayrılmadan önce yazılı izin getirmek zorundalar. Senin iznin nerede ?" diye sorar. Pele yalan söyler "iznim var, bırak beni gideyim, sonra getiririm izni" der ama bir gün önce kaçan penaltıdan da haberi görevli izin vermez. Kapıda ona bir hayat dersi verir ve "Herkes hata yapar. İşin özü bu hatalardan ders çıkarmaktır, onlara boyun eğmek değil" der. Pele kalır...Pele kalır ve yıllar sonra hayatını yazarken o gün için "çok şanslıydım. Geri dönseydim Santos beni geri getirmek için uğraşmayabilirdi " der. O hademeye de övgüler yazar. 

Bir tatil günü A takımın kalecisi, o hademe ve Pele balık tutmaya giderler. Hademe bir ara dengesi kaybedip kayalıklardan denize düşer ve boğulur... Futbola döndürdüğü Pele'nin 2 yıl sonra dünya kupası finalinde gol atacağını göremez.

O hademenin adı Sabuzinho'dur ve Pele onu hiç unutmaz.

Hayatımızda Sabuzinho gibi birisi olması veya bizim birisi için Sabuzinho olmamız dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder